Lato z Asport.pl
Sprzęt sportowy, turystyczny, fitness Zarejestruj się˝
Reklama
Nils
Reklama
PORADA

Jak prawidłowo używać palnika?

Wskazówki na tematprawidłowego korzystania z palników turystycznych.

 

JAK PRAWIDŁOWO UŻYWAĆ PALNIKA?

  • Najlepsze do gotowania są aluminiowe garnki z wymiennikiem ciepła. Dzięki ich użyciu ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni garnka, a płomień palnika nie rozchodzi się na boki, lecz jest kierowany bezpośrednio pod garnek. W rezultacie znacznie zmniejsza się czas gotowania oraz zużycie paliwa.
  • Użycie pokrywki na garnek skraca czas gotowania.
  • Gotowana żywność powinna byc podzielona na mniejsze kawałki.
  • Żywności nie należy dogotowywać do końca na pełnym gazie. Pod koniec gotowania można zmniejszyć lub wyłączyć płomień i nakryć garnek termoizolacyjnym pokrowcem, który utrzyma zgromadzone ciepło do momentu, gdy potrawa będzie gotowa.
  • Nie należy maksymalnie rozpalać palnika - sprzęt pracuje najbardziej wydajnie przy wykorzystaniu około 3/4 mocy.
  • Urządzenie należy chronić przed wiatrem.
  • Najlepszym paliwem jest gaz - nie wymaga wstępnego ogrzewania, a ponadto jest bardziej wydajny niż płynne paliwo.
  • Wielkość garnka powinna być dobrana do mocy i wymiarów palnika.
  • Oszczędzaj paliwo - po ugotowaniu większej ilości wody lub żywności, pozostałą część do nastepnego posiłku należy przechowywać w termosie.
porada - Jak prawidłowo używać palnika?
PARTNERZY